sivaramaiah  
 
  Aptitude3 11/22/2017 3:36am (UTC)
   
 

 

JOB-APTITUDE-PAGE-3
51. in a class, except 18 all are above 50 years.
15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30
(b) 33
© 36
(d) none of these.
Ans. (d)
52. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a
velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr
(b) 26 km/hr
© 34 km/hr
(d) none of these
Ans. A
53. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)
(a) 0.845
(b) 1.908
© 2.312
(d) 0.001
Ans. A
54. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C
can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
© 4 days
(d) can't say
Ans. B
55. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey
increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms
(b) 30 kms
© 20 kms
© none of these
Ans. B
56. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage
of error obtained ?
57. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6
(b) 8
© 7
(d) data insufficient
Ans. C
58. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He
then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the
new mixture?
59. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15,
then what is the percentage of gain?
60. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is
filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to
fill the tank completely ?
61. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10%
discount then what is the profit percentage.
(a) 40%
(b) 55%
© 35%
(d) 30%
Ans. D
62. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10
men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there
originally?
(a) 110 men
(b) 130 men
© 100 men
(d) none of these
Ans. A
63. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 600
© Rs. 800
(d) Rs. 900
Ans. C
64. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many
years
will it become 9 times itself.
(a) 6
(b) 8
© 10
(d) 12
Ans A
65. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in
the slower train
observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him.
What is the length of faster train ?
(a) 100m
(b) 75m
© 120m
(d) 50m
Ans B
66. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500
(b) 25000
© 250
(d) 250000
Ans B
67. x% of y is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
© x
(d) can't be determined
Ans. C
68. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the
consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
© 12%
(d) 9%
Ans B
69. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel
expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount
50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) Rs.1500
© Rs.1000
(d) Rs. 900
Ans C

70. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of
4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after
2 years ?
71. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys
and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?
72. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each
would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
© 19
(d) 29
Ans. A
73. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are
made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
© 3 cms
(d) 4 cms
Ans C
74. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the
diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank?
Ans :7*(2)1/2
75. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a
certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) Rs. 15000
(b) Rs. 12000
© Rs. 10000
(d) none of these
Ans C

76. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a
perfect square ?
(a) 3
(b) 4
© 5
(d) 6
Ans. C
77. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son
after 5 years
what is father's present age ?
(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
© 50 yrs
(d) none of these
Ans. A
78. An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/-
the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?
29. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 %
(b) 200/6 %
© 100%
(d) none of these
Ans. A
80. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women
to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10
b) 7
c) 6
d) 12
Ans 7
81. A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of
interest?
a) 10%
b) 6%
c) 8%
d) 9%
Ans 8%
82. In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong ans 2 marks are ---. a
student score 480 marks from 150 question. how many ans were correct?
a) 120
b) 130
c) 110
d) 150
Ans130.
83. An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the
artical?
a) 500
b) 488
c) 480
d) 510
Ans 500

84. A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from
office and bring back home
One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards
home.
In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes
earlier than usual.
In how much time does the man reach home usually??
Ans. 1hr 20min
85. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the
number of days it would take to complete the work if both work together?
Ans. 22½days
86. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3
Ans. 4
87. In a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer implements
(A B) (A)XOR(B)
What is the probability of error in it ?
88. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses
the game he loses Re 1.
He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.
Find the number of ways in which this is possible?
Ans. 16
89. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million
colors
Find the memory required for this?
Ans. 4MB
90. On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie.
C asks A whether he is speaking truth or lying?
He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says
that he is a liar"
What is B speaking ?
(a) Truth
(b) Lie
© Truth when A lies
(d) Cannot be determined
Ans. (b)
91. What is the angle between the two hands of a clock when time is 8:30
Ans. 75(approx)
92. A student is ranked 13th from right and 8th from left. How many students are there in
totality ?
93. A man walks east and turns right and then from there to his left and then 45degrees to
his right.In which direction did he go
Ans. North west
94. A student gets 70% in one subject, 80% in the other. To get an overall of 75% how much
should get in third subject.
95. A man shows his friend a woman sitting in a park and says that she the daughter of
my grandmother's only son.
What is the relation between the two
Ans. Daughter
96. How many squares with sides 1/2 inch long are needed to cover a rectangle that is 4 ft
long and 6 ft wide
(a) 24
(b) 96
© 3456
(d) 13824
(e) 14266
97. If a=2/3b , b=2/3c, and c=2/3d what part of d is b/
(a) 8/27
(b) 4/9
© 2/3
(d) 75%
(e) 4/3
Ans. (b)
2598Successive discounts of 20% and 15% are equal to a single discount of
(a) 30%
(b) 32%
© 34%
(d) 35%
(e) 36
Ans. (b)
99. The petrol tank of an automobile can hold g liters.If a liters was removed when the tank
was full, what part of the full tank was removed?
(a)g-a
(b)g/a
© a/g
(d) (g-a)/a
(e) (g-a)/g
Ans. ©

100. If x/y=4 and y is not '0' what % of x is 2x-y
(a)150%
(b)175%
©200%
(d)250%

Ans. (b)
 
  Menu Items
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  add
HOT TOPICS
MCA PROJECT DETAILS ------------------------------------- Jntu all Lab manuals ------------------------------------- Jntu Syllabus Books ------------------------------------- Paper presentations ------------------------------------- Seminars ------------------------------------- Campus Papers ------------------------------------- Competetive Exams GATE ------------------------------------- GRE ------------------------------------- TOEFL ------------------------------------- IELTS ------------------------------------- CAT ------------------------------------- GMAT ------------------------------------- Templates ------------------------------------- Students Resume Preparation tips ------------------------------------- Job zone(Interview questions) ------------------------------------- Google Adsence html code ------------------------------------- Web sites --------x--------------x-----------
  Advertisement
  Advertisement

 


-----------------------------
  Offline Messages
  Adds
  Visitors Information
Today, there have been 67422 visitors (190463 hits) on this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <= --------------------------------------------------