sivaramaiah  
 
  Aptitude2 09/20/2017 9:47pm (UTC)
   
 

 

JOB-APTITUDE-PAGE-2
1.One of the following is my secret word:AIM DUE MOD OAT TIE.With the list in front of
you, if I were to tell you any one of my secret word, then you would be able to tell me the
number of vowels in my secret word.Which is my secret word?
Ans.TIE

2.In the following figure:A B C
D
E F G
H
I
Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E + F + G, and G + H +
I is equal to 13.
Which digit does E represent?
Ans.E is 4

3.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a
lawyer.
a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood
relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose occupation you know?
Ans.Mr. Horton:he is the doctor.

4.Here is a picture of two cubes:


a)The two cubes are exactly alike.
b)The hidden faces indicated by the dots have the same alphabet on them.
Which alphabet-q, r, w, or k is on the faces indicated by the dots?
Ans.q

5.In the following figure:

A D
B G E
C F
Each of the seven digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are equal.
Which digit does G represent?
Ans.G represents the digit 2.
6.Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three
games played:
a)In only the first game werethe two players married to each other.
b)The men won two games and the women won one game.
c)The Ayes won more games than the Bees.
d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who did not lose a game?
Ans.Mrs.Bee did not lose a game.
7.Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III consists of
three chips--are to be used in game played by Anita and Brinda.The game requires:
a)That each player in turn take only one chip or all chips from just one pile.
b)That the player who has to take the last chip loses.
c)That Anita now have her turn.
From which pile should Anita draw in order to win?
Ans.Pile II
8.Of Abdul, Binoy, and Chandini:
a)Each member belongs to the Tee family whose members always tell the truth or to the El
family whose members always lie.
b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family from the other two."
Whose family do you name of?
Ans.Binoy's family--El.
9.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A.y/(x + y)
B.x/xy
C.x/(x + y)
D.y/xy
Ans.C
10.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-
gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)
A.16
B.24
C.30
D.64
Ans.D

11.If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a =
a ^ 3
A.0
B.1
C.-1
D.4
Ans.B

12.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of
a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less
expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00
Ans.C

13.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50
mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths
problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics
problems
A.36
B.72
C.60
D.100
Ans.B

14.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied
either.How many of these studied both Latin and Greek
A.0
B.3
C.4
D.5
Ans.B

15.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4
B.1/2
C.1
D.2
Ans.C

16. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a
(B) b > a
© b = a
(D) b >= a
Ans. A

17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a
phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the
team have won in a row to attain this average?
A. 12
B. 20
C. 24
D. 30
Ans. C

18. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will
each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(Mpow2-3M) OR 3D/(M-3)
Ans. D

19. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while
Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation
and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to
complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 12
Ans.C

20. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station
travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the
passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 40
C.58
D. 60
Ans. B

21. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5
B. 4
C. 2
D. 8
Ans. D

22. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the
probability of getting a red shoe
Ans 5c1/ 9c1

23. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over
selling price is earned
Ans: Rs 66/-

24. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to
canteen.Ans: Cannot be determined.


25. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to
make it 100%
Ans: 42.857%

26. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of
the area of circle to square.
Ans. 11/14

27. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts
of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at
the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner
one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans: 3 hours.

28. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?

29. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?

30. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .
Ans: 1:2
31. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling
price ?
Ans: Rs 13.86/-
32. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the
probability of getting red shoes
Ans: 6c2/10c2
33. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
Ans : 15%
34. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week.
What is the total amount paid for that worker ?
Ans : 57.50
35. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x
(b) x2
© -x
(d) 1/x
Ans : (d)
36. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at
40kmph what is the average speed during the journey?
Ans: 48kmph
37. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students.
Find the total percentage of Bombay?
Ans: 6%
38. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of
side 1 inch can be formed from it?
Ans: 9

39. If A/B = 3/5,then 15A = ?
Ans : 9B

40. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area
increase?
Ans : 300%
41. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front
wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
Ans : 315 feet.
42. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How
many revolutions will the back wheel take?
Ans: 360 times
43. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the
mixture of solution
Ans: 36%
44City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having
population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the
cities will have same population?
Ans: 130 years
45Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph
. How much time will it take for the two cars to meet?
Ans: 3/2 hours
46A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys
which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
Ans: 9
47There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2
boys and 3 girls.
48Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
© 2/3
(d) 1
Ans: (b)
49There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a
square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans: 1 : 2
50Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.
How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,
given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30
Ans. (b)
 
  Menu Items
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  add
HOT TOPICS
MCA PROJECT DETAILS ------------------------------------- Jntu all Lab manuals ------------------------------------- Jntu Syllabus Books ------------------------------------- Paper presentations ------------------------------------- Seminars ------------------------------------- Campus Papers ------------------------------------- Competetive Exams GATE ------------------------------------- GRE ------------------------------------- TOEFL ------------------------------------- IELTS ------------------------------------- CAT ------------------------------------- GMAT ------------------------------------- Templates ------------------------------------- Students Resume Preparation tips ------------------------------------- Job zone(Interview questions) ------------------------------------- Google Adsence html code ------------------------------------- Web sites --------x--------------x-----------
  Advertisement
  Advertisement

 


-----------------------------
  Offline Messages
  Adds
  Visitors Information
Today, there have been 66440 visitors (187980 hits) on this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <= --------------------------------------------------